aan de slag met jouw talenten

Jezelf presenteren, hoe doe je dat?  

Hoe zorg je ervoor dat je nog vaker op je talenten wordt ingezet? En dat je expertises nog beter benut worden? Het is belangrijk om jezelf en jouw talenten goed te presenteren. Maar hoe doe je dat? En hoe houd je focus, hoe kies je? In dit artikel: jezelf presenteren, hoe doe je dat?

1:  Laat zien wat je kunt

Denk mee als de leiding om ideeën vraagt. Doe mee met nieuwe activiteiten en projecten. Laat zien dat je kwaliteiten hebt door taken uit te ruilen, taken over te nemen bij uitval of ziekte van een collega. Bied jezelf aan als mentor van jongeren. Neem deel aan een ontwikkelteam. Bezoek eens een congres of seminar en vertel later in je team wat je daar geleerd hebt.

2:  Vraag of mensen  je kunnen helpen

Wellicht heb je het gevoel dat je jezelf wilt ontwikkelen, maar weet je niet goed waar te beginnen. Of denk je dat jij helemaal geen invloed hebt? Bespreek het eens met je leidinggevende, of als je dat lastig vindt, vraag advies aan een HR/mobiliteitsadviseur. Op dit blog vind je tips om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan.

Je kunt ook eens bij vrienden en familie informeren wat zij van dit vraagstuk vinden en wat zij er aan doen. Om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan:

3: Jezelf presenteren op social media

Heb je een LinkedIn profiel? Doe je iets met Facebook? Volg je mensen op Twitter of twitter je wellicht zelf? De een vindt sociale media geweldig, de ander kijkt met de nodige argwaan en daar tussenin zijn ook nog vele varianten. Kies de wijze van omgaan met sociale media die bij jou past.

Om jezelf zakelijk te presenteren heb je voldoende aan een LinkedIn-profiel. Vind je het ook leuk om te kijken hoe anderen zich presenteren? Typ dan eens een naam in en kijk hoe die persoon zich in de digitale wereld presenteert. Wellicht kom je zo zelf op ideeën, of kun je mensen terugzoeken die je al lange tijd uit het oog verloren bent en die nuttig voor je kunnen zijn.

Wil je meer met sociale media, dan zijn er volop mogelijkheden om workshops te volgen. Daar leer je om jezelf goed op internet te presenteren.

4: Solliciteren, hoe doe je dat tegenwoordig?

In de loop van de tijd veranderen de manieren waarop gesolliciteerd wordt. De vroeger noodzakelijke handgeschreven brief voldoet niet meer. Maar wat dan wel? Er zijn veel sites die je op weg kunnen helpen. Google maar eens op ‘carrière-advies’ of op het woord ‘sollicitatietips’. Bijgaand drie sites om je op weg te helpen:

5: Volg een workshop

Een workshop persoonlijke profilering of een teamworkshop ‘Sleutelen aan de taakverdeling’ (met elkaar iedereen in zijn/haar kracht zetten) kan je verder brengen.


De tips en adviezen zijn ontwikkeld door Leeuwendaal, in opdracht van InternetSpiegel. Niets van deze teksten mag, noch geheel noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder expliciete toestemming van InternetSpiegel.

Reageer