Chantal Scheers over inzetbaarheid van medewerkers

Chantal Scheers

Het gaat om mijn medewerkers, ik ben zelf een tijdelijke factor. Het moet geen verschil maken of ik hier zit, of iemand anders.

Vergroten van inzetbaarheid in de praktijk (deel 1)

Chantal Scheers, teammanager bij gemeente Westland, stuurt op mobiliteit en brede inzetbaarheid van medewerkers. Haar doel? Het beste team hebben, met medewerkers die groeien en bloeien. Het geheim: een leidinggevende is er voor de medewerkers, en niet andersom. Maar zorg er wel voor dat elke medewerker aan het stuur van zijn eigen ontwikkeling gaat zitten. Dat bereikt u met een dialoog waarin u hulp op maat biedt. Tekst: Jurgen Visser.

De drive om medewerkers te helpen hun inzetbaarheid op peil te houden, is bij Chantal geworteld in de stellige overtuiging dat medewerkers de kans moeten hebben te ‘groeien en bloeien.’ Niet als doel op zich, maar om uiteindelijk werk te hebben waar iemand gelukkig van wordt.

“Ik geloof dat iemand die groeit en bloeit, zorgt voor zijn eigen ontwikkeling. Diegene kan zelfstandig stappen zetten in zijn loopbaan en komt op een plek terecht waar hij of zij werk doet dat gelukkig maakt. En als je gelukkig bent, is je leven meer in balans.”

Rol leidinggevende

Chantal ziet het sturen op de toekomstige inzetbaarheid van medewerkers als een wezenlijk onderdeel van het leidinggeven. Want: een leidinggevende is er voor medewerkers, en niet andersom.

“Het gaat om mijn medewerkers, ik ben zelf een tijdelijke factor. Het moet ook geen verschil maken of ik hier zit of iemand anders. Bij mij staat centraal dat mijn medewerkers groeien en bloeien. Ik wil dat mensen leuk en passend werk doen. En als dat ergens anders blijkt te zijn, nou ja, dat is dan zo.”

“Ik vind dat je er als leidinggevende vanuit moet gaan dat je zelf niet de beste inhoudelijke specialist bent. Dat zijn namelijk de mensen in je team. Natuurlijk, je moet wel kennis hebben van de inhoud van het werk en de taal snappen. Maar resultaten behalen doe je met je mensen.”

“Als leidinggevenden hier andere opvattingen over hebben, zou ik  hen willen vragen: wanneer ben jij nou succesvol? Wat wil je aan het eind van het jaar bereikt hebben? Daar ben ik dan nieuwsgierig naar.”

“Mijn antwoord? Ik wens mijzelf het beste team toe. Mensen die blij zijn, mensen die zeggen: ik heb wat geleerd dit jaar. Of dat nou hier is of elders. Mensen die zeggen: ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn werk leuker vind.”

Meer weten over het stimuleren van inzetbaarheid bij medewerkers?

Lees er alles over in ons whitepaper ‘Hoe mobiliteit uw organisatie wendbaar maakt.’

Eigen regie

Bij het werken aan inzetbaarheid verwacht Chantal wel eigen regie van elke medewerker. Ze kiest voor een stimulerende en ondersteunende rol, en stuurt er bovendien op dat medewerkers het heft in eigen hand nemen.

“Ik vind het belangrijk dat mensen eigen regie nemen en nadenken over: waar wil ik naartoe? Laatst had ik bijvoorbeeld nog iemand die in een gesprek aangaf zich te willen ontwikkelen, maar niet precies wist wat en hoe. Dat is prima. Ik zeg dan: ik kan je helpen, maar jij moet zelf de stap zetten. Jij zit aan het stuur.”

Tegelijkertijd ziet Chantal in de praktijk dat sommige mensen het best lastig  vinden om in beweging te komen. Dat zijn mensen die soms een duwtje of prikkel van haar als leidinggevende nodig hebben. Ze levert dan ook altijd maatwerk.

“Bij sommigen heb ik het gevoel: blijf je dit wel leuk vinden en kun je dit straks nog wel aan? Dan wil ik dat bespreekbaar maken. Hoe ik dat doe? Ik noem het en dan begint het vaak met ontkenning. Vervolgens noem ik een voorbeeld erbij, zodat het zichtbaar en daarmee bespreekbaar wordt. Ik zorg er wel altijd voor dat er een basis van onderling vertrouwen blijft.”

“Inzetbaarheid koppel ik los van het functioneren. Tenzij het een wezenlijk onderdeel ervan uitmaakt: als het werk al niet goed meer wordt uitgevoerd. Maar in principe gaat inzetbaarheid meer over de toekomst. Hoe kun je je werk over vijf of tien jaar doen?”

“Een andere aanpak die ik hanteer is dat ik vraag: wat zie jij je over vijf jaar doen? Hoe denk je dat jouw werk zich ontwikkelt? En hoe zie jij dan jouw rol?”

 

Reageer