Hoe ziet jouw baan er over 5 of 10 jaar uit?

De toekomst van de arbeidsmarkt: blijft jouw baan bestaan?

Hoe ziet de arbeidsmarkt er over 5 of 10 jaar uit? Niemand die het precies weet, maar er is wel een aantal trends te ontdekken. De technologische ontwikkelingen gaan snel. De economische globalisering zal doorzetten. Arbeidsrelaties gaan verder veranderen. Wat betekent dit voor jou? Welke nieuwe kansen zie jij? Wat kan jouw werk leuker maken? En hoe kun jij je ontwikkelen? In dit artikel lees je meer over de toekomst van de arbeidsmarkt.

We hebben allereerst vier artikelen voor je op een rijtje gezet waarin de trends en ontwikkelingen van de arbeidsmarkt worden besproken. Na het lezen van deze artikelen, kun je met onze tips aan de slag gaan.

  1. Hoe ziet de overheid er in de toekomst uit?
  2. Wat is de invloed van digitalisering? Trendwatcher Adjied Bakas over de arbeidsmarkt van de toekomst.
  3. Welke kwaliteiten zijn belangrijk in de komende tijd?
  4. Wordt jouw baan door een robot overgenomen?

1: Zet het onderwerp op de agenda

Wat zie jij aan ontwikkelingen met betrekking tot jouw werk en jouw organisatie? Waarmee moet jij rekening houden? Vraag eens om het onderwerp op de agenda van het werkoverleg zetten. Vraag aan jouw leidinggevende om iemand van het topmanagement of een interessante externe spreker over dit onderwerp uit te nodigen.

2: Lees erover op internet

Gebruik bijvoorbeeld deze zoektermen: arbeidsmarkt in de toekomst, de toekomstige arbeidsmarkt, future of work, toekomstige banen, etc.

3: Bespreek het met collega’s of mensen uit andere organisaties

Welke ontwikkelingen zien zij? Hoe gaan zij met die ontwikkelingen om? Hoe denken zij dat het werkende leven er over 5 jaar of 10 jaar uitziet?

4: Zet alles op een rij

Als je alle informatie op een rij zet, welke kansen zie jij dan en hoe kun je daarop inspelen? Wat zijn onderwerpen die op jouw vakgebied (gaan) spelen, hoe kun je daarop inspelen en welke opleidingen heb je nodig?


De tips en adviezen zijn ontwikkeld door Leeuwendaal, in opdracht van InternetSpiegel. Niets van deze teksten mag, noch geheel noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder expliciete toestemming van InternetSpiegel.

Reageer